Projekternes gevinster:
- Regnvand fra 11 ha af Fredericias indre by svarende til anslået 10 % af alt vand fra den østlige del af Fredericias indre by ledes uden om rensningsanlægget og direkte i Lillebælt. Dette øger kapaciteten i kloaksystemet, hvilket vil mindske risikoen for oversvømmelser.
- En forventet reduktion i mængden af overløb ved overløbsbygværket i Kongensgade med 80 %. Dette mindsker udledningen af spildevand opspædet med regnvand til Lillebælt.
- Reduktion af energiforbruget og udledningen af drivhusgasser. Dette gavner miljøet.
Hvad har vi gjort?
Projekternes fokus har været på klimatilpasning for at skabe øget kapacitet i kloaksystemet. Derfor har vi semi-separeret kloaksystemet, hvilket vil sige, at vi har adskilt regn- og spildevand. Regnvandet ledes til Lillebælt. Spildevandet ledes til rensningsanlægget på Røde Banke, hvor det renses og efterfølgende ledes langt ud i Lillebælt.
Hvorfor gennemfører vi overhovedet projekter?
Behovet for reparation af kloaknettet kan være svært at se i dagligdagen. Kloakkerne ligger jo gemt under jorden, ligesom det stadig er muligt at trække ud i toilettet og aflede vand fra køkkenvasken.
Svaret på spørgsmålet får du, hvis du læser artiklen, som vi linker til i bunden af siden. Siden kloaknettet blev etableret i anden halvdel af det 19. århundrede, har kravene til kloaksystemet nemlig ændret sig. Formålet er dog stadig lige så vigtigt, som da kloaknettet blev etableret. Nu skal vi – udover at rense vand – også arbejde hen mod en mere bæredygtig spildevandsrensning, hvor vi klimatilpasser og fremtidssikrer kloaknettet og rensningsanlægget.
Derfor har vi brugt ikke mindre end 10 år på at arbejde i den østlige del af Fredericias indre by.
Læs artiklen om de ændrede krav til kloaknettet, og hvorfor vi gennemfører projekter ved at trykke her.