Kloakken er delt op i to forskellige slags systemer:
Fællesledning
Fællesledning - eller fælleskloak - er betegnelsen for de ledningsrør, hvor spildevand og regnvand løber i samme ledning. Vandet føres til renseanlægget, hvor det bliver renset. Når der kommer regnbyger, som giver mere vand end ledningers- og renseanlæggets kapacitet, ledes en blanding af urenset spildevand og regnvand til vandløb og søer via overløb. Disse overløb findes i bygværker spredt ud i hele fællessystemet.
Se vores film om overløb på youtube.
For at begrænse for mange udledninger af fællesvand til reciepienterne, har Fredericia Spildevand og Energi A/S etableret bassiner til at opsamle den store mængde regnvand. Vandet bliver midlertidigt opbevaret, indtil hovedafløbsledningen igen har plads til at lede spildevandet videre til renseanlægget.
Da fællessystemet både er miljømæssigt og oversvømmelsesmæssigt meget sårbar overfor kraftige regnbyger, arbejder Fredericia Spildevand og Energi A/S med at etablere bassiner for at sikre vandkvaliteten. Dette arbejde udføres i samarbejde med Fredericia Kommunes miljøafdelingen, således at vi sikre at de økonomiske midler bliver brugt mest hensigtsmæssigt.
Separatsystem
Ved et separatsystem forstås, at spildevand og regnvand ledes i hvert sit ledningssystem. Dette betyder således, at der er 2 ledninger i vejen.
Separatkloakering har følgende fordele:
Kun spildevand føres til renseanlægget. Det betyder, at anlægget ikke bliver overbelastet under regnvejr, og derfor heller ikke påvirkes af fremtidige klimaændringer og den øgede regn ved fx skybrud.
Separatkloakering giver ikke anledning til kælderoversvømmelser.
Der ledes ikke overløbsvand med urenset spildevand til vandløb, hav og søer.
Regnvandet føres ofte direkte ud i reciepenten. Nogle steder etableres der en forsinkelse således, at reciepenten ikke bliver ødelagt af erosion m.m. af den store vandstrøm.
Fredericia Spildevand og Energi A/S administrerer ca. 1000 km spildevandsledning.