Det første kendte kloaksystem i Danmark blev etableret i 1850 i København med det formål at transportere spildevandet væk fra byens borgere, så hygiejnen blev bedre og borgerne ikke blev syge. Samtidig ville man sikre, at regnvandet blev ledt væk, inden det oversvømmede huse og veje. Tankerne spredte sig til andre byer – heriblandt Fredericia, som derfor også har et kloaksystem af ældre dato. Vi ved ikke præcist, hvor gammelt kloaknettet i Fredericia Kommune er, men i det lokalhistoriske arkiv findes der billeder fra 1902, hvor nogle af rørene blev lagt. Vi formoder, at nogle dele af kloaksystemet blev etableret endnu tidligere, men disse billeder er den første dokumentation på kloakeringen af Fredericia kommune. Enkelte af de gamle rør er endda i så god stand, at de stadig bruges i dag.
Det var først i 1970’erne, at der blev opført deciderede renseanlæg rundt omkring i Fredericia Kommune. I 1990’erne valgte man at gå fra at have flere renseanlæg til at centralisere, så man nedlagde alle de små rensningsanlæg i oplandet og udbyggede det centrale renseanlæg på Røde Banke. Formålet var at bygge et nyt og større anlæg, som kunne håndtere alt vandet i byen, og som rensede vandet bedre og mere effektivt end de små anlæg, der var spredt rundt i kommunen. Derfor er der også kun et enkelt kommunalt ejet rensningsanlæg i Fredericia i dag.
Frem til 1. januar 2010 var Fredericia Spildevand og Energi A/S en del af Fredericia Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning, hvorefter vi overgik til at være et selskab ejet af kommunen. Vores rensningsanlæg har kapacitet til at håndtere spildevand fra både de tunge industrier og husstandene i kommunen.