Gå til indhold

Samarbejde og ændret drift skal fremme biodiversiteten på vores arealer

I en tid hvor biodiversiteten er under stort pres, ønsker Fredericia Spildevand og Energi A/S (FRSE) at tage et aktivt ansvar for at bidrage positivt til vores fælles natur. Sammenlagt forvalter FRSE et relativt stort areal på ca. 50 hektar i Fredericia Kommune, og vi arbejder målrettet på at skabe de bedst mulige betingelser for biodiversiteten inden for de rammer, vi som forsyningsselskab har mulighed for. Til det arbejde har vi allieret os med vores venner på Fredericia Kommune, så indsatsen bliver tænkt sammen i såkaldte grønne korridorer med fokus på sammenhængende naturarealer.

Globalt og lokalt pres på biodiversiteten

Det er efterhånden velkendt, at biodiversiteten globalt er i tilbagegang, primært som følge af menneskelig aktivitet. Ifølge FN er mere end en million arter, ud af de i alt 8 millioner arter på Jorden, truet af udryddelse inden for de næste årtier.

I Danmark er der meget lidt vild natur tilbage (ca. 2,3%), da det danske areal i dag hovedsageligt benyttes til landbrug, infrastruktur og byer.

Samarbejde skaber merværdi

FRSE’s jordområder indeholder varierende typer arealer bl.a. regnvandsbassiner, hvor vi i samarbejde med Fredericia Kommune arbejder aktivt på at højne biodiversiteten på udvalgte områder.

Arbejdet tager udgangspunkt i Grønt Danmarkskort, som udpeger områder med potentiale for forbindende natur. En af de store udfordringer i dag er, at naturområder ikke er bundet sammen af grønne korridorer. Det betyder, at mange arter har for få og for ringe levesteder og har svært ved at sprede sig fra ét naturområde til et andet.

I løbet af 2023 har Steffen Meilandt Holm og Gitte Lyager, som bl.a. arbejder med miljø og grønt vedligehold hos FRSE, sammen med naturmedarbejdere Annemette Bargum og Helene Overgård Kiilerich fra Fredericia Kommune, været på tur ud til en række af FRSE’s arealer. Turene har givet mulighed for at undersøge, hvilke plejeplaner vil give værdi for de pågældende områder. Da der ikke findes en standardiseret metode til at øge biodiversitet, skal der for hver enkelte plejeplan tages højde for områdets specifikke forhold såsom jordbund og beliggenhed.

Foto: Udsået vildengsblomster ved regnvandsbassin på Baronessens Kvarter.

”I Fredericia Kommune arbejder vi målrettet på at skabe de her sammenhængende naturkorridorer, som gerne skal strække sig fra kyst til kyst – altså fra Gudsø Vig i syd over Elbodalen og Rands Fjord og ud til Trelde i nord. I den forbindelse har vi indgået samarbejder med lodsejere, som ejer jord i dette bælte bl.a. Fredericia Spildevand”, fortæller Annemette Bargum.

”Vi fik til en start samlet et overblik over arealer, som kunne være interessante at arbejde med – hovedsageligt inden for det Grønne Danmarkskort. Det har været nogle gode ture ud til områderne, hvor vi har taget en snak om, hvordan plejen fremadrettet kunne se ud for at skabe en mere varieret natur, som tilgodeser mange forskellige arter.”

Foto: FRSE og Fredericia Kommune på tur til FRSE's arealer.

Anbefalingerne til plejeplaner fra disse ture er bl.a. ekstensiv pleje med 1-2 slåninger udenfor ynglesæson enten forår eller efterår – og gerne med opsamling af høslæt. Ligeledes er der kigget på muligheder for afgræsning med køer på enkelte arealer.

Efterfølgende er en del af anbefalingerne blevet implementeret hos vores leverandør for grønt vedligehold med nye driftspraksisser. I forbindelse med, at FRSE’s grønne vedligehold i 2025 skal i udbud, vil de nye praksisser indtænkes og vægtes i udbuddet.

FRSE arbejder også med nye metoder til at øge biodiversiteten ved etablering af regnvandsbassiner, hvor vi som udgangspunkt ikke længere lægger muld og sår græs. Det fremmer nemlig monokulturer, som forringer mangfoldigheden af dyre- og planteliv.

I stedet lader vi arealet omkring bassinet stå i råjord. Herved har plantefrø fra den omkringlæggende natur bedre vilkår til at flyve ind og etablere sig på området.

Udgraves der sten, kan disse udlægges på sydvendt bassinskråning, da varme stendynger tiltrækker forskellige slags padder.

Er der plads og mulighed for terrænændring, kan den udgravede jord benyttes omkring bassinet og skabe et landskab med jordvolde.

De nye metoder kræver god dialog både internt og på tværs af kommunale afdelinger. Potentialet for at understøtte både natur og miljø starter nemlig allerede i lokalplanlægningen.

Ildsjæl sætter skub i de grønne tiltag

De grønne områder på FRSE’s matrikel på Røde Banke 16, hvor både administrationsbygningen og renseanlægget ligger, er de sidste par år blevet brugt som testområde til forskellige biodiversitetstiltag. FRSE’s medarbejder Jesper Due har været drivkraften bag disse initiativer. Der er blandt andet blevet sået flerårige, hjemmehørende engblomster og plantet stauder på græsområder. Flere steder slås beplantningen kun ned én gang årligt – uden for ynglesæsonen. Desuden er der oprettet kvashegn til insekter og udlagt store sten til de varmesøgende padder.

"Jeg synes, det er sjovt at teste forskellige muligheder for at fremme biodiversiteten på vores matrikel," fortæller Jesper Due, som er ejendomstekniker hos FRSE.

"Naturen giver mig et frirum i det daglige, og det er fantastisk at se, hvordan små ændringer kan gøre en stor forskel.  Det er motiverende at vide, at vi bidrager til en sundere og mere mangfoldig natur."

Foto: Ejendomstekniker Jesper Dues biodiversitetstiltag ved renseanlægget på Røde Banke 16.

Det er vigtigt at bemærke, at arbejdet med biodiversitet foregår under skarpe økonomiske rammer. Tiltagene må ikke fordyre anlægsfasen eller den almindelige drift betydeligt.
Der er ikke nødvendigvis en lige vej til at forbedre biodiversiteten på FRSE’s arealer, men vi øver os, lærer hele tiden nyt og håber på, at vores tiltag vil bidrage positivt til denne vigtige dagsorden.

Arbejdet med biodiversitet spiller ind i Fredericia Kommunes Strategi for bæredygtig udvikling og Ejerstrategi 2024.