Gå til indhold

Vi samarbejder med lokale institutioner

Øvrige nyheder

10. februar 2023

Vidste du, at Fredericia Spildevand og Energi A/S (FRSE) prioriterer samarbejde med og oplysning til lokale institutioner højt? Hvis nej, bør du fortsætte med at læse. Her får du nemlig en rundtur i nogle af vores forskellige tilbud til institutioner og foreninger. Tilbuddene spænder vidt fra praktikforløb for maskinmesteraspiranter, rundvisninger for skoleklasser og foreninger samt besøg i daginstitutioner.

Besøg i daginstitutioner

Når børnehavebørn skal høre mere om, hvad spildevand er, hvor det kommer fra, og hvor det skal hen, tager laborant, Chalotte Lindholt Christensen, en kuffert fuld af spændende ting under armen og begiver sig ud til kommunens daginstitutioner. Der gemmer sig bl.a. legoklodser, babylegetøj og toiletpapir i kufferten, og disse ting skal lære børnene mere om, hvad de må putte i toilettet – og især hvad der ikke må komme i toilettet. Chalotte Lindholt Christensen beskriver, hvorfor det er vigtigt at lære børn i børnehavealderen om kloaksystemet:

”Det er vigtigt at nå ud til forbrugerne/kunderne i en tidlig alder. Jo tidligere vi kan påvirke deres bevidsthed, jo nemmere har de ved at skabe gode og holdbare vaner. Og så er børn de bedste ambassadører. De er ikke bange for at sige fra over for deres forældre, hvis de f.eks. putter hår i toilettet, for det har de jo lige lært, at man ikke må. Og dermed er de med til at påvirke deres forældre i en positiv retning også.”

Rundvisninger

Ikke mindre end 1.000 besøgende var på rundvisning hos FRSE i 2019. Det var før corona satte en stopper for besøg på anlægget, men nu har FRSE godt gang i rundvisningerne igen. FRSE har tre medarbejdere, som står til rådighed ved rundvisninger af både skoleklasser og private foreninger. Størstedelen af rundvisningerne er dog for skoleklasser i udskolingen. Her sørger procesoperatør og rundviser, Rudi Nørmark Mikkelsen, for at gøre eleverne klogere på spildevandets vej gennem kloaksystemet, renseprocesserne på anlægget, samt hvordan FRSE arbejder med energi og klima. Rudi Nørmark Mikkelsen fortæller mere her:

”Vi synes, det er vigtigt at vise kommunens børn og unge, hvad man egentligt laver på et rensningsanlæg. Vi producerer jo alle sammen spildevand, når vi fx går i bad eller går på toilettet. Derfor er processerne på anlægget dybest set relevante for alle, og det vil vi selvfølgelig gerne fortælle. Mange mennesker aner jo slet ikke, hvor mange processer spildevandet skal igennem på rensningsanlægget. Ligesom de ikke er bevidste om hvor meget kontrol, spildevandet er underlagt ift., hvilke stoffer vi i sidste ende udleder til Lillebælt. De ved selvfølgelig heller ikke hvor mange ressourcer, der gemmer sig i spildevandet, som vi faktisk bruger til at producere energi. Det siger lidt om hvor stort potentiale, der er i spildevandets ressourcer. Alt det vil vi gerne formidle videre til børn, unge og andre interesserede”.

Praktikforløb

FRSE vil gerne bidrage til kompetenceudviklingen af bl.a. fremtidige maskinmestre, og derfor har virksomheden adskillige gange haft maskinmesteraspiranter i 9-måneders praktik på anlægget. Undervejs lærer praktikanterne mere om at være en del af dagligdagen på en virksomhed med mange forskelligartede tekniske udfordringer. Maskinmester, Per Tandrup Dejgaard, uddyber:

”Praktikanterne kommer hos os i et forberedende forløb, inden de skal starte på Maskinmesterskolen. I løbet af deres praktiktid forbereder vi praktikanterne til deres uddannelse, så de har en ballast til at kombinere praktik og teori, når de sidder på skolebænken. Praktikanterne har høj grad af medbestemmelse og får lov til at afprøve de opgaver, som de ønsker. På den måde kan de afprøve deres færdigheder fra Værkstedsskolen i praksis. Hvis de fx vil prøve kræfter med renovering af maskiner og maskindele, får de lov til det. Vi vil gerne give praktikanterne de ønskede udfordringer, men de skal selvfølgelig vise, at de selv er opsøgende, engagerede og har styr på opgaverne.”

Praktikanterne bidrager til opgaveløsningen hos Fredericia Spildevand og Energi A/S, ligesom de bringer ny energi ind i virksomheden. Derfor er Fredericia Spildevand og Energi A/S åben over for flere praktikanter i fremtiden.

Vi mener det altså, når vi siger, at vi prioriterer lokalt samarbejde højt. Også i børnehøjde. 

Børnehavekuffert
Rundvisning skoleklasse
Del artikel

Relaterede nyheder