Gå til indhold

Julefedtet er ikke fedt for dit afløb

Øvrige nyheder

22. december 2021

Snart kører gryder og pander på højtryk med årets julemad.
Vi giver her råd til, hvordan man kan komme af med det overskydende fedt fra julemaden- uden at skade hverken sin egen eller vores kloak.
Julen nærmer sig og mange ser frem til and, flæskesteg og gås på menuen. Traditionsrig julemad, der ikke alene giver lidt ekstra fedt i maverne, men også betyder mere overskydende fedt fra madlavningen.
Men hvordan er det nu med det overskydende fedt fra madlavningen- må det ryge direkte i afløbet?
”Fedtet fra madlavningen skal ikke hældes i køkkenvasken. Fedtet sætter sig som propper og kan skabe tilstoppede afløb. Og det er lidt surt at bruge juleferien til kloakspuling – både for jer og mine rådighedsvagter”, udtaler Jakob Rasmussen, der er chef for afdelingen Ledningsnet.
”Frem for at hælde fedtet direkte i vask eller afløb, så kan man hælde det overskydende fedt i fx mælkekartoner eller andre lignende beholdere. Herfra kan man smide det i en skraldespand,” fortæller Jakob Rasmussen.

Fedt direkte i afløbet vil størkne og sætte sig som klistrede fedtaflejringer på den indvendige side af kloakrøret. Her vil andre ting i kloakken sætte sig fast i fedtet, og det er det, der gør, at der kommer propper og tilstoppede rør. Det betyder, at vi skal bruge ekstra tid og penge på spuling og rensning af kloakkerne. Det er udgifter, der i sidste ende havner hos forbrugerne. Og hvis det er boligens egne rør, der stopper til, må man selv bekoste en kloakmester eller slamsuger.

Tips til anvendelse af overskydende fedt fra julemaden:
- Som bouillon til din sovs eller smagsforstærker til rødkålen
- Som fedt på brødet
- Som topping på din pizza, popcorn poppet i lidt andefedt eller pomfritter stegt i andefedt
- Hvis fedtet ikke er saltet, kan det blandes med fuglefrø, havregryn og nødder og laves til fuglekugler
Hvis du vil holde dine kloakrør rene og forebygge dårlig lugt er det en god idé jævnligt at hælde kogende vand i afløbet.
Det er mindst lige så effektivt som kemiske midler som afløbsrens, kaustisk soda og klorin – og så er det billigere og meget mere miljøvenligt.

 

Del artikel

Relaterede nyheder